Home

03

Autori_                                                Eva Rohoňová, Marcel Zachar

Lokalita_                                            Piešťanoch

Dátum_                                              2013

Stupeň_                                             projekt pre stavebné povolenie

 

Celková plocha pozemku investora 364  m2
Zastavaný priestor budova 109 m2
Úžitková plocha budovy ( bez garáže ) 226 m2
Obostavaný priestor budova 792,13 m3
Výška budovy max 7,05 m

 

Pozemok sa nachádza v širšom centre mesta Piešťany v husto osídlenej oblasti.  Na mieste v minulosti stál rodinný dom, investor však požadoval na pozemku umiestniť budovu, kde by sídlila jeho kancelária s showroomom jeho stavebnej firmy. Všetky okolité domy dosahujú maximálnej výšky dvoch poschodí a šikmej strechy, preto bolo nutné tieto parametre dodržať. Pozemok bol úzky a vyúsťoval na hlavnú, pomerne frekventovanú, cestu, v zadnej časti sa pozemok mierne zvažoval a bol ukončený potokom Dubová.

Budova má dve podlažia s plochú strechu. Prvé nadzemné podlažie je riešené tak, aby bol pohodlne možný prístup na pozemok autom a zároveň pre chodcov, keďže sa jedná o sídlo firmy.  Nástup z ulice je pôdorysne zošikmený, aby návštevníka vítal, aby kolo neho mohol pohodlne prejsť. Tomuto cieľu napomáha aj zaoblenie rohu pri vstupe do budovy. V prvom nadzemnom podlaží sa nachádzajú vstupné priestory, obchodné priestory pre showroom a prijímacia kancelária so zasadacou miestnosťou.  Druhé nadzemné podlažie je plošne väčšie ako prízemie, čím v prízemí vzniká prestrešenie vstupu. Tu sa nachádzajú dva kancelárske priestory a predajňa.

Fasáda objektu sa skladá z dvoch materiálov. Jedným je biela omietka, a druhým je obklad z tehál, ktoré boli rozobraté z budovy stávajúcej.  Na prednej fasáde má byť umiestnený pás okien,  spodná zaoblená časť fasády je presklená.