Home

viza1fin

Autori_                                                Eva Rohoňová, Marcel Zachar

Lokalita_                                            Bašovce

Dátum_                                              2013

Stupeň_                                             projekt pre stavebné povolenie

Objekt sa nachádza na rovinatom teréne v nezastavanej časti obce. Jedná sa momentálne o solitér, nenaväzuje na žiadnu zástavbu, vo svojom okolí bude časom pravdepodobne doplnený o ďalšie podobné solitéry. Je nepriamo napojený na priľahlú komunikáciu cez novú komunikáciu, ktorá by mala vzniknúť na vedľajšom pozemku, a podľa toho je objekt svojím hlavným vstupom orientovaný na zbernú komunikáciu.  Objekt je pokračovaním novšej vidieckej zástavby v tomto regióne.

Budova samotná je navrhovaná s ohľadom  na funkciu  a prostredie, v ktorom sa bude nachádzať. Nejedná sa o architektúru nijak zvláštnu, ale skôr vkusnú a snažiacu sa vhodne dopĺňať prostredie.

Svojou orientáciou na pozemku je objekt determinovaný byť z pohľadu vstupu širší než dlhší. Tomu je podmienené aj dispozičné riešenie. Vzhľadom na orientáciu voči svetovým stranám, dochádza ku kolízií terasy, vstupu a vjazdu do garáže na hlavnom priečelí stavby. Z dôvodu príbuznosti medzi navrhovaným objektom a susediacim objektom boli určené niektoré podmienky umiestnenia garáže a terasy zrkadlovo so susediacim objektom, tak aby dochádzalo k sociálnemu prepojeniu. Kolízia je riešenia umiestnením terasy do rohového priestoru a jej prípadným zatienením drevenými lamelami. Tým nedochádza k priamemu vizuálnemu kontaktu terasy s príjazdovou cestou a hlavným vstupom.

Na priľahlom pozemku bude umiestnený ďalší rodinný dom, ktorého majitelia sú v príbuzenskom vzťahu s majiteľmi navrhovaného domu. Preto pri snahe o vytvorenie návrhu som prihliadala aj na návrh vedľajšieho domu. Domy nie sú rovnaké vzhľadom na orientáciu ale navzájom komunikujú, a preto sú niektoré prvky opakované. Navrhovaný objekt ma podobnú dispozičnú náplň a aj výtvarný prejav. Rozdielnosť je nutná vo výbere fasádneho obkladu, kde v tomto prípade by mal byť použitý drevený obklad v kombinácii s bielou omietkou, ktorá je spojítkom s vedľajším objektom.

viza8fin