Home


Untitled-1

Autori_                                                Eva Rohoňová

Lokalita_                                            Oleško

Dátum_                                              2007

Stupeň_                                             štúdia

4.semester _ ateliér Aulický/ Aulická / Mikule

Pozemok sa nachádza v časti Oleško, okres Praha- západ. Oblasť nie je príliš zastavaná a je obklopená prírodou, najmä borovicovými lesmi, ale i napriek tomu neďaleko od hlavného mesta, s ktorým spojenie je stále ešte zabezpečené hromadnou mestskou dopravou. Smerom na južnú stranu je krásny výhľad na prírodnú panorámu. Pozemok je o rozlohe 3290 m2, nadštandartne veľký. Dom je umiestnený  v severnejšej časti pozemku, približne centrálne. Orientovaný je severo-južne.

Samotný dom je rodinného typu, skladajúci sa z dvoch základných hmôt. V spodnej hmote sa nachádza denná časť s kuchyňou, jedálňou a obývacou izbou. A nočná časť s hosťovskou izbou a spálňou  pre rodičov, ktoré sú v zadnej časti celého priestoru oddelené chodbami čo zaisťuje dostatočné súkromie . Spoločné miestnosti sú riešené ako jeden otvorený priestor. Obývacia izba má v porovnaní s ostatnými miestnosťami  zníženú podlahu, čo prináša útulnosť priestoru. Kuchyňa je od ostatného priestoru oddelená barom. Na západnej fasáde sa nachádzajú veľké presklené plochy, čo poskytuje výborné presvetlenie denného priestoru a výhľad do záhrady. Vo vrchnej hmote, ktorá je zalomená je v zalomení  hlavná komunikácia celého domu, a úplne na vrchu sú detské izby a kúpeľňa.  Na schodisko sa napája jedna úroveň, z ktorej je prístup na strešnú terasu južne orientovanú. Na tejto úrovni sa ešte nachádza spoločná televízna miestnosť pre obyvateľov horného poschodia, pôsobiaca ako galéria nad schodiskom. O úroveň vyššie je chodba, z ktorej sú prístupné detské izby a kúpeľňa. Chodba je lemovaná veľkými oknami. Detské izby sú orientované južne, pričom každá z izieb má dve okná, jedno v úrovni očí a druhé strešné.

Budova je riešená ako železobetonová konštrukcia so systémom nosných stien. Horné podlažie je z časti vykonzolované. Plochá strecha slúži ako terasa a šikmá strecha nad horným podlažím je tiež riešená oceľovou konštrukciou.

Pridaj komentár