Home

viza1

Autori_                                                Eva Rohoňová

Lokalita_                                            Bašovce pri Piešťanoch

Dátum_                                              2013

Stupeň_                                             štúdia

 

Celková plocha pozemku investora 800  m2
Zastavaný priestor budova 193 m2
Úžitková plocha budovy ( bez garáže ) 145 m2
Obostavaný priestor budova 754,6 m3
Výška budovy max 5,5 m

 

Budova samotná je navrhovaná s ohľadom a na funkciu  a prostredie, v ktorom sa bude nachádzať. Použité materiály by nemali pôsobiť v inak idylickom prostredí výrazne, ale skor zapadnúť a splniť svoju funkciu.

Základnou myšlienkou hmotového riešenia objektu je vytvorenie dvoch hmôt, ktoré sú do seba zakliesnené a jasne diferencované pomocou výšok a fasádnych materiálov. Toto delenie sa prejavuje aj v dispozičnom riešení kde pri prechode z jednej hmoty do druhej je umiestnená dlhá komunikácia presvetlená na oboch koncoch a spájajúca priamo hlavný vchod do domu a východ na záhradu. V objekte je oddelená časť nočná so spálňami, ktorá je považovaná za privátnu od dennej časti. Ktorá je reprezentovaná spojeným priestorom obývacej izby a kuchyne, tá je verejná. Aj keď obe časti nie sú delené priamo priečkou alebo dverami, vchod do dennej časti je umiestnený hneď za zádverím, a tak prípadný návštevník nemusí vchádzať do nočnej časti vôbec. Dispozičné riešenie je jednoduché a funkčné, dobré pre zorientovanie v objekte. Takéto hmotové riešenie ponúka rozdielnosť v interiéri pri storopoch. Nad obývacou časťou a kuchyňou môže byť priznaná konštrukcia stropu alebo kopírovaný sklon strechy, čím sa vytvorí atraktívny priestor.

Jedná sa o rodinný dom priemerných rozmerov, ktorého architektonické riešenie nie je nijak zásadne obmedzované terénnymi podmienkami alebo okolitou zástavbou. Keďže sa jedná o solitér na do teraz nezastavanom území, nie sú podmienky nijak dané. A však v snahe o vytvorenie kvalitnej architektúry, teda funkčnej a s dobrý estetickým stvárnením, vznikol tento jednoduchý, ale silný koncept dvoch hmôt. Strecha objektu je kompromisom medzi tradičnou šikmou strechou vidieckej architektúry a plochou strechou ako výrazovým prvkom modernej architektúry. Materiálom použitým na fasáde je omietka na hmote so šikmou strechou a pieskovcový hladký obklad na hmote s plochou strechou. Budova nie je výstredná, nekričí, ale predstavuje solídnu architektúru.

 

 

Pridaj komentár