Home

int_vrch3

Autori_                                                Eva Rohoňová

Lokalita_                                            Modrová

Dátum_                                              2012

Stupeň_                                             štúdia

Celá oblasť je usadená na mierne svažitom pozemku, preto je vytvorený typ chaty, ktorý je prispôsobiteľný terénu. Celý pozemok investora je rozčlenený na 25 parciel o veľkosti v priemere 500m2.  V priestore je nutné vytvorenie komunikácie, ktorá je koncipovaná ako hlavná osa s ramenami a počíta sa s jej napojením miestnu komunikáciu pri vjazde do územia a pri výjazde na napojenie na už jestvujúcu cestu nižšej triedy, ktorá vedie okolo menšej chatárskej oblasti. Budovy sú obložené drevom a svojím tvarovým riešením sa odvolávajú na najjednoduchšiu predstavu človeka o dome_ dom s šikmou stanovou strechou a komínom (dom, ktorý nakreslí dieťa ako prvý). S takto jednoduchou ale silnou koncepciou a prírodnými materiálmi by malo dôjsť k ľahkému začleneniu do prírodného prostredia.

Budova samotná je navrhovaná s ohľadom a na funkciu  a prostredie, v ktorom sa bude nachádzať. Použité materiály by mali evokovať chalupársku atmosféru bývalých čias, a však s plným komfortom, ktorý ponúkajú časy dnešné.

Základnou myšlienkou hmotového riešenie domu je najzákladnejšia predstava človeka o dome ( dom nakreslený jedným ťahom). Tento koncept je požitý vzhľadom na elementárnu funkciu, ktorú má predstavovať obydlie v prírode a taktiež sa jedná o hmotové stvárnenie, ktoré je pre nás podvedome prirodzeným pre vidiecke prostredie. Aj keď sa teda jedná o jednoducho koncipovanú hmotu, jej dispozičné riešenie a zariadenie poskytuje kvalitné bývanie. Vykrojením prednej časti hmoty, ale tak aby boli zachované základné línie vznikla pohodlná terasa pre obe podlažia.

Jedná sa o menší rodinný dom so snahou využiť výhľad do prírodného prostredia. Dom je koncipovaný jednoducho s jednou vertikálnou komunikáciu vedúcou do podkrovných priestorov. Priestory v dome sú delené na  dennú a nočnú časť striktne podľa podlaží. V prvom  nadzemnou podlaží sú umiestnené všetky denné priestory ako obývacia izba s kuchynským a jedálenským kútom, kde môže za priaznivého počasia dôjsť k rozšíreniu na terasu. Samozrejme sa v tomto podlaží nachádzajú aj priestory ako toaleta a menší sklad pod schodmi. Vstup je zariadený odkladacím priestorom v podobe zabudovanej skrine. V druhom nadzemnou podlaží sú umiestnené spálne s prepojením na terasu a kúpeľňa s oddelenou toaletou.

Materiálovo je dom riešený aby sa čo najviac začlenil do prostredia. Drevený obklad je jedným z najzásadnejších výtvarných prvkov.